In 1967 trouwen Wim en Zus. Een nieuw gezin is gesticht. In 1968 wordt Rogier geboren. Blijdschap alom. Totdat blijkt dat Rogier, als gevolg van een al tijdens de zwangerschap opgelopen hersenbeschadiging, zich niet ontwikkelt als van een gezonde baby verwacht mag worden. Na ruim 3 jaar blijkt dat Rogier niet thuis kan blijven wonen. Sindsdien verblijft hij in meerdere zorgklinieken. Wim en Zus bezoeken Rogier zo vaak als ze kunnen. In 2021 komt Wim te overlijden, Zus komt er alleen voor te staan. Met haar bijna 80 jaar is Zus nog zeer zelfstandig. Ze woont nabij het centrum van Roermond. Ze heeft geen rijbewijs, wandelen en fietsen is geen probleem. Rogier verblijft inmiddels in Landgraaf, in een woongroep. Minimaal één keer per maand bezoekt zij Rogier. “Theoretisch zou ik er met openbaar vervoer kunnen komen, maar loop- en overstaptijden zouden betekenen dat ik zo’n kleine 5 uur van huis ben”, zegt Zus. “Zo lang alleen thuis zijn wil ik mijn hond Anka niet aandoen. Natuurlijk heb ik kennissen die me van Roermond naar Landgraaf en weer terug naar huis zouden kunnen brengen maar hen wil ik niet tot last zijn. Ben allang blij dat ik een beroep op hen kan doen als ik geen alternatief meer heb!” Zus ontdekte dat de Midden-Limburgse welzijnsstichting Wel.kom de vervoersservice ANWB Automaatje in Roermond had uitgerold. “Ik word exact op het afgesproken tijdstip thuis opgehaald, kan zo lang als ik wil bij Rogier op bezoek gaan, meestal ruim een uur en wordt aansluitend weer thuis afgezet. Uiteindelijk is mijn hond maar 2,5 uur alleen. Ik kan ANWB Automaatje bij iedereen in dezelfde omstandigheden als ik meer dan van harte aanbevelen!”
Pieter is al sinds 2019 vrijwilliger bij ANWB Automaatje in Roermond. “Ik ging minder werken en zocht een zinvolle invulling van de nieuwe vrije tijd. ANWB Automaatje is, naast andere vrijwilligerswerkzaamheden, een activiteit die ik heb opgepakt. Je leert mensen kennen die je anders nooit ontmoet zou hebben. Vrijwel altijd ontspinnen zich onderweg interessante gesprekken en ontdek je vaak niet vermoede verbanden tussen je gast en jezelf.” De rit met Zus naar Landgraaf, altijd in het weekend waarbij ik dan zo’n 3 uur van huis ben, is een rit die regelmatig voor Pieter door een van de matchers van ANWB Automaatje wordt geboekt.
“De eerste keren dat ik Zus in Landgraaf afzette wachtte ik in de auto. Met de weekendkrant is de wachttijd snel voorbij. Tot Zus vroeg om eens een kijkje te nemen in de woongroep waar Rogier verbleef. Heb ik gedaan. Van dichtbij heb ik mogen ervaren hoe bevlogen de verzorgers van Rogier en zijn groepsgenoten hun werk doen. Niets is hun te veel om hun pupillen maximaal van dienst te zijn. De verzorgers zijn trots op hun werk en stellen het op prijs dat met bezoekers te kunnen delen. Wat ook opvalt is dat hun werk zwaar is. Je beseft enerzijds hoe de zorg gebukt gaat onder personeelsgebrek, anderzijds concludeer je toch ook hoe goed we het in Nederland geregeld hebben.”
Wat ANWB Automaatje betreft is Pieter ervan overtuigd dat dit een project is dat aansluit op de behoefte van velen. “Ik heb nog nooit iemand horen klagen. Sterker nog, de keren dat ANWB Automaatje complimenten mag ontvangen, niet zozeer voor mezelf, maar voor alle collega chauffeurs, matchers alsmede de organisatie Vijf (waar AutoMaatje sinds 2022 een onderdeel van is) zijn talrijk en bevestigen dat het in 2019 een goed besluit is geweest om vrijwilliger te worden bij ANWB Automaatje Roermond!”